Wat is Hydrodemolition?

Een veel voorkomend bouwmateriaal is beton. Ondanks dat het zo’n duurzaam materiaal is, heeft elke vorm van beton echter op een gegeven moment onderhoud of renovatie nodig.

De kracht van water

Hydrodemolition is een zeer geschikte methode om schades of betonoppervlakken te behandelen. Met het gebruik van krachtige waterstralen tot wel 3000 bar wordt het beton selectief verwijderd, waarbij er geen nieuwe schades worden veroorzaakt. Bij hydrodemolition treden namelijk geen trillingen op die bij traditionele technieken, zoals hakken of frezen, microscheuren in de omliggende constructie kunnen veroorzaken. De waterstraal spuit het beschadigde beton tussen de wapening uit, maar laat de rest intact.

Traditioneel slopen vs. Hydrojetten

Door invloeden van het milieu, de werkbelasting en het klimaat kan beton zijn originele waarde verliezen. Traditioneel wordt beton nog vaak gesloopt met sloophamers, drilboren of freeskettingen. Dit zorgt niet alleen voor veel stof, geluidsoverlast en overlast voor de werknemer, het beschadigt ook de constructie. Door het hakken ontstaan er namelijk haarscheurtjes in het beton en wordt de wapening beschadigd.

Bij traditioneel slopen wordt het oppervlak “kapot gemaakt” en raken ook de gezonde delen beschadigd door de haarscheuren. Ook veroorzaakt hakwerk trillingen in de wapening en komt het beton rondom de trillingsbron los. Hierdoor wordt de schadeplek groter en verliest de constructie een deel van zijn sterkte.

Een nieuwe stort of reparatie zal bij de aanhechting een zwakke plek gaan vormen die na verloop van tijd problemen kan geven.

Met behulp van waterkracht is het mogelijk om beschadigde delen van beton met grote precisie te verwijderen. Hierdoor heeft het geen negatieve gevolgen voor de overige constructie. Na het waterjetten is er een ‘schone’ ondergrond die zeer geschikt is voor het opnieuw aanbrengen van beton of coating.

De voordelen van hydrodemolition

In tegenstelling tot andere methoden veroorzaakt hydrodemolition weinig overlast. Daarnaast kent het ten opzichte van andere technieken een aantal voordelen:

  • geen stofemissies
  • geen schade aan de wapening
  • geen haarscheurtjes als gevolg van trillingen
  • perfect ruw oppervlak voor het aanbrengen van een nieuwe laag beton of coating
  • geen aantasting van het gezonde beton

Meer informatie?

Wilt u weten wat wij u kunnen leveren op het gebied van hydrodemolition? Zoekt u een oplossing voor een specifiek probleem? Of wilt u graag een afspraak maken om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken?

Neem contact met ons op!