Betonreparatie Fenixloods Rotterdam

“Op Fenixloods I verrijzen 212 huur- en koop loftappartementen. De oudbouw floreert straks met winkels, galerieën, restaurants en het theater Walhalla. De wijkvernieuwing op Katendrecht leidt ertoe dat mensen met verschillende culturen en interesses elkaar verrijken.”

Bovenstaand is een stukje uit de brochure zoals die op internet te vinden is van Heijmans (hoofdaannemer).

Diverse disciplines

Wij zijn door Heijmans benaderd om mee te werken aan het betonherstel van de Fenixloods. Een mooi en uitdagend project waarin wij een aantal van onze disciplines ten uitvoer konden brengen. Voor Vogel bestonden de werkzaamheden uit:

Alle betonreparaties binnen de RT en RS klasse zijn aangepakt. RE reparaties werden niet uitgevoerd omwille van de architect.

Betonherstel Fenixloods Rotterdam

Hoeveelheid schade

Op voorhand was niet goed te bepalen hoeveel schade er uiteindelijk aanwezig was in de oude constructie. De bouw moest immers nog gestript worden. In goed overleg met de hoofdaannemer gedurende de hele doorlooptijd is dit project toch afgerond.

Versterking door middel van spuitbeton

De complete bestaande gevel aan de Veerlaan is versterkt met spuitbeton. De sparingen waar de kozijnen in geplaatst zijn, zijn ook gefabriceerd met spuitbeton. Om dit te kunnen bewerkstelligen is er een kist geformeerd die samen met de hoofdaannemer steeds werd omgezet naar het volgende stramien.

Een aantal kolommen zijn ook verzwaard middels spuitbeton. De complete voorbehandeling van het spuitbeton is gerealiseerd door Zeer Hoge Drukwater, hydrodemoliton genoemd. Hierdoor had de directe omgeving veel minder last van stof dan dat het zou hebben bij het conventionele stralen.

Trots

Het is een project om trots op te zijn. Wanneer de complete bouw afgerond is, heeft men een grote bijdrage geleverd aan het ‘nieuwe’ gezicht van Katendrecht.