Betonrestauratie kolommen Fort Hoofddorp

Het voormalige Fort Hoofddorp is gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming.

Historie monument Fort Hoofddorp

Het fort is aangelegd rond 1903-1904. Het was een model A fort. Het is één van de twee Forten van de Stelling met twee verdiepingen, Fort bij Spijkerboor is de andere uitzondering. Beide verdiepingen tellen 13 kamers. Aan het hoofdgebouw zit een frontgebouw vast, deze is via een poterne (een secundaire poort) te bereiken. Voor het frontgebouw ligt nog een gietijzeren front-caponnière. Deze caponnière had schietsleuven aan de zijkant en kon zo de gracht aan beide zijden van het fort met mitrailleurs onder vuur nemen.

De Luftwaffe gebruikte het fort in de Tweede Wereldoorlog als paardenverzorgingsplaats. Daarna is het twee jaar een interneringskamp voor politieke delinquenten geweest. In de eerste jaren na de oorlog werden de fortwachterswoning en de genieloods gesloopt. Daarna gebruikte de Nederlandse Luchtmacht het nog een tijd als magazijn.

Nieuwe bestemming

Onlangs was het fort nog in gebruik door een plaatselijke sportschuttersvereniging, als schietbaan. Ook de plaatselijke muziekschool heeft het gebruikt. In 1977 is molen De Eersteling verplaatst naar een heuveltje op het, bij het fort behorende, aardwerk.

In augustus 2013 reserveerde de provincie Noord-Holland een aanzienlijk bedrag voor de ontwikkeling van het fort. Hiermee wilde De Gemeente Haarlemmermeer, als eigenaar, het fort herbestemmen. Er waren diverse plannen voor het fort zoals: een pannenkoekenrestaurant, openluchttheater en educatief centrum.

Nu in 2019 is dan de herbestemming bekend, De Bonth van Hulten mag het pand restaureren met als herbestemming een restaurant.

Betonrestauratie

Vogel heeft, in opdracht van De Bonth van Hulten, diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de kolommen en liggers, zoals o.a.:

Herstellen met spuitbeton

We hebben de kolommen en liggers hersteld met droog spuitbeton. Hierbij hebben we in totaal 15 kolommen strak in beton gespoten. Aan de buitenzijde van het fort werden ook diverse handreparaties uitgevoerd.

De reparaties voerden we dusdanig uit zodat het monument niet aangetast zou worden. Hierbij is het belangrijk dat de herstellingen na het uitvoeren niet opvallen in het gevelbeeld.